Kocham jesień. Jej aromaty i barwy, które przyprawiają o zawrót głowy. Słoneczne promienie, grające w berka z kroplami porannej rosy na pajęczynach. Szelest liściastych dywanów. Orzeźwiające, chłodne poranki, które stają w konkury z celebracją małej czarnej. Mam też jesienną przyjaciółkę, która troszczy się o witaminową bombę na naszym rodzinnym stole. Dynia – jesienna przyjaciółka Jest ruda, pyzata i o wyścig po złoto martwić się nie musi. Nosi je nieustannie w sobie, hojnie obdzielając tych wszystkich, dla których zdrowie to ważna rzecz. Potrzeba kilku atletów, by jej największy okaz wnieść do kuchni – waży bagatela 821 kg. Można ją przyrządzić na milion sposobów: babeczki, ciasto, racuszki, placki, surówki, soki, przeciery, sosy. Właściwie wszystko można z niej zrobić. Bogactwa dyni Miąższ – zawiera Bkaroten – 100g dyni zaspakaja dzienne zapotrzebowanie organizmu dziecka na ten składnik – zawiera wapń, fosfor, potas i witaminy z gruby B – odkwasza organizm – nie zawiera sodu – dzięki czemu pomaga w leczeniu nadciśnienia oraz odchudzaniu – wzmacnia odporność organizmu – działa przeciw wymiotnie – szczególnie polecany na mdłości w czasie ciąży Pestki – 100 gram spożytych dziennie pestek dyni, zaspokoi dzienne zapotrzebowanie organizmu dorosłej osoby: na magnez w 150 % na fosfor w 168 % na mangan 21, 5% na cynk 80 % u kobiet i 50 % u mężczyzn na niacynę (która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie naszego układu nerwowego) 30 % – zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz fitosterole, które zapobiegają miażdżycy – pomagają w zwalczaniu owsików, tasiemca oraz innych pasożytów – są pomocne w zwalczaniu choroby lokomocyjnej – olej z pestek dyni pomaga w schorzeniach układu naczyniowo – sercowego oraz wątroby Dziś w naszym blogowym Menu: Kremowa zupa z dyni – szybki i prosty przepis Składniki: 1 dynia – wielkości piłki do nogi naszych dzieci 🙂 3 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1/2 pora 4 cebule garść łuskanego słonecznika 2 topione serki – my lubimy koperkowe szczypta soli, pieprzu, imbiru (jak ktoś lubi) kilka liści bazylii (zamiennie szczypiorku) Wypieramy piękną sztukę Obieramy Kroimy Gotujemy Dodajmey rumianą cebulkę Jeszcze chwilka w Thermomixie i… Ta dam – zupka z dyni jak się patrzy Przygotowanie: Dynię obieramy (jeżeli to dynia Hokkaido to nie trzeba jej obierać). Marchew, pietruszkę, seler, por – obieramy. Wszystko kroimy na kawałki. Do garnka (najlepiej szybkowaru) wlewamy 3 cm wody, a następnie wrzucamy pokrojoną dynię i resztę warzyw. Dusimy wszystko pod przykryciem kilka minut. W tym czasie kroimy cebulkę w kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Wrzucamy do podduszanych warzyw, dodajemy serek topiony, przyprawy i wszystko miksujemy. Prażymy słonecznik na patelni. Gotowy krem ląduje na talerzach i zostaje posypany słonecznikiem oraz przyozdobiony posiekanym szczypiorkiem lub bazylią. Namawiamy dzieci by zrobiły zupie oczy, buzię, nos ( naszych akurat nie trzeba namawiać) i wszyscy robimy sobie rodzinna fotkę z lekko przetworzoną jesienną przyjaciółką. Jak się z nią dogadacie, to może pozwoli Wam się zjeść 🙂 Smacznego i cudnej jesieni życzę, bo do nas właśnie taka powróciła – 20 stopni i słońce. Podobne Beata Uwielbiam takie zupy……..dziękuję za przepis http://bit.ly/pakietmedyczny Cukromania u mnie też dzisiaj zupka z dyni, tyle, że w wersji lekkiej i z ziołami 😀 wyszła bajeczna 😀 Smacznego! Michał Jaworski Śliczne zdjęcia, gratuluję. Ja zupę z dyni robię podobnie. Dodatkowo dodaję świeży imbir i posypuję uprażonymi pestkami dyni. Pingback: Maria Smith() Pingback: Melanie Bowen() Pingback: mortgage payment calculator() Pingback: plvzgnvc() Pingback: how quickly does cialis work() Pingback: viagra hoe lang van tevoren innemen() Pingback: how long does azithromycin take to clear chlamydia() Pingback: buy cialis() Pingback: buy viagra() Pingback: viagra donde comprar() Pingback: essay writing services cheap() Pingback: should i write my biology research paper in apa or mla() Pingback: someone to write my essay() Pingback: argumentative essay help() Pingback: why is business ethics important free essay samples()