Kocham jesień. Jej aromaty i barwy, które przyprawiają o zawrót głowy. Słoneczne promienie, grające w berka z kroplami porannej rosy na pajęczynach. Szelest liściastych dywanów. Orzeźwiające, chłodne poranki, które stają w konkury z celebracją małej czarnej. Mam też jesienną przyjaciółkę, która troszczy się o witaminową bombę na naszym rodzinnym stole.

Dynia – jesienna przyjaciółka

Jest ruda, pyzata i o wyścig po złoto martwić się nie musi. Nosi je nieustannie w sobie, hojnie obdzielając tych wszystkich, dla których zdrowie to ważna rzecz. Potrzeba kilku atletów, by jej największy okaz wnieść do kuchni – waży bagatela 821 kg. Można ją przyrządzić na milion sposobów:  babeczki, ciasto, racuszki, placki, surówki, soki, przeciery, sosy. Właściwie wszystko można z niej zrobić.

 

Bogactwa dyni

Miąższ

– zawiera Bkaroten  – 100g dyni zaspakaja dzienne zapotrzebowanie organizmu dziecka na ten składnik

– zawiera wapń, fosfor, potas i witaminy z gruby B

– odkwasza organizm

– nie zawiera sodu – dzięki czemu pomaga w leczeniu nadciśnienia oraz odchudzaniu

– wzmacnia odporność organizmu

– działa przeciw wymiotnie

– szczególnie polecany na mdłości w czasie ciąży

Pestki

– 100 gram spożytych dziennie pestek dyni, zaspokoi dzienne zapotrzebowanie organizmu dorosłej osoby:

  • na magnez w 150 %
  • na fosfor w 168 %
  • na mangan 21, 5%
  • na cynk 80 % u kobiet i 50 % u mężczyzn
  • na niacynę (która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie naszego układu nerwowego)  30 %

– zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz fitosterole, które zapobiegają miażdżycy

– pomagają w zwalczaniu owsików, tasiemca oraz innych pasożytów

– są pomocne w zwalczaniu choroby lokomocyjnej

– olej z pestek dyni pomaga w schorzeniach układu naczyniowo – sercowego oraz wątroby

 

Dziś w naszym blogowym Menu:

Kremowa zupa z dyni – szybki i prosty przepis

 

Składniki:

 1 dynia – wielkości piłki do nogi naszych dzieci 🙂

3 marchewki

1 pietruszka

1/4 selera

1/2 pora

4 cebule

garść łuskanego słonecznika

2 topione serki – my lubimy koperkowe

szczypta soli, pieprzu, imbiru (jak ktoś lubi)

kilka liści bazylii (zamiennie szczypiorku)

 

Przygotowanie:

Dynię obieramy (jeżeli to dynia Hokkaido to nie trzeba jej obierać).

Marchew, pietruszkę, seler,  por – obieramy.

Wszystko kroimy na kawałki.

Do garnka (najlepiej szybkowaru) wlewamy 3 cm wody, a następnie wrzucamy pokrojoną dynię i resztę warzyw. Dusimy wszystko pod przykryciem kilka minut.

W tym czasie kroimy cebulkę w kostkę i podsmażamy na złoty kolor.

Wrzucamy do podduszanych warzyw, dodajemy serek topiony, przyprawy i wszystko miksujemy.

Prażymy słonecznik na patelni.

Pyszna zupa dyniowa na talerzu

Gotowy krem ląduje na talerzach i zostaje posypany słonecznikiem oraz przyozdobiony posiekanym szczypiorkiem lub bazylią.

Namawiamy dzieci by zrobiły zupie oczy, buzię, nos ( naszych akurat nie trzeba namawiać) i wszyscy robimy sobie rodzinna fotkę z lekko przetworzoną jesienną przyjaciółką.

Jak się z nią dogadacie, to może pozwoli Wam się zjeść 🙂

Smacznego i cudnej jesieni życzę, bo do nas właśnie taka powróciła – 20 stopni i słońce.

 

 

 

 

  • Beata

    Uwielbiam takie zupy……..dziękuję za przepis

    http://bit.ly/pakietmedyczny

  • Cukromania

    u mnie też dzisiaj zupka z dyni, tyle, że w wersji lekkiej i z ziołami 😀 wyszła bajeczna 😀 Smacznego!

  • Śliczne zdjęcia, gratuluję. Ja zupę z dyni robię podobnie. Dodatkowo dodaję świeży imbir i posypuję uprażonymi pestkami dyni.

  • Pingback: Maria Smith()

Polub nas, bedzie fajnie :)
Polubila(e)s? Kliknij tutaj aby sie wiecej nie wyswietlalo.
Przeczytaj inne:
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Język niemowląt, czyli dziecko po jakiemu do mnie mówisz?

Już za dwa miesiące z hakiem... no z haczykiem, Kuba skończy dwa lata. Dwa lata to kawał czasu. Zastanawialiście się...

Zamknij