Kocham jesień. Jej aromaty i barwy, które przyprawiają o zawrót głowy. Słoneczne promienie, grające w berka z kroplami porannej rosy na pajęczynach. Szelest liściastych dywanów. Orzeźwiające, chłodne poranki, które stają w konkury z celebracją małej czarnej. Mam też jesienną przyjaciółkę, która troszczy się o witaminową bombę na naszym rodzinnym stole.

Dynia – jesienna przyjaciółka

Jest ruda, pyzata i o wyścig po złoto martwić się nie musi. Nosi je nieustannie w sobie, hojnie obdzielając tych wszystkich, dla których zdrowie to ważna rzecz. Potrzeba kilku atletów, by jej największy okaz wnieść do kuchni – waży bagatela 821 kg. Można ją przyrządzić na milion sposobów:  babeczki, ciasto, racuszki, placki, surówki, soki, przeciery, sosy. Właściwie wszystko można z niej zrobić.

 

Bogactwa dyni

Miąższ

– zawiera Bkaroten  – 100g dyni zaspakaja dzienne zapotrzebowanie organizmu dziecka na ten składnik

– zawiera wapń, fosfor, potas i witaminy z gruby B

– odkwasza organizm

– nie zawiera sodu – dzięki czemu pomaga w leczeniu nadciśnienia oraz odchudzaniu

– wzmacnia odporność organizmu

– działa przeciw wymiotnie

– szczególnie polecany na mdłości w czasie ciąży

Pestki

– 100 gram spożytych dziennie pestek dyni, zaspokoi dzienne zapotrzebowanie organizmu dorosłej osoby:

  • na magnez w 150 %
  • na fosfor w 168 %
  • na mangan 21, 5%
  • na cynk 80 % u kobiet i 50 % u mężczyzn
  • na niacynę (która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie naszego układu nerwowego)  30 %

– zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz fitosterole, które zapobiegają miażdżycy

– pomagają w zwalczaniu owsików, tasiemca oraz innych pasożytów

– są pomocne w zwalczaniu choroby lokomocyjnej

– olej z pestek dyni pomaga w schorzeniach układu naczyniowo – sercowego oraz wątroby

 

Dziś w naszym blogowym Menu:

Kremowa zupa z dyni – szybki i prosty przepis

 

Składniki:

 1 dynia – wielkości piłki do nogi naszych dzieci 🙂

3 marchewki

1 pietruszka

1/4 selera

1/2 pora

4 cebule

garść łuskanego słonecznika

2 topione serki – my lubimy koperkowe

szczypta soli, pieprzu, imbiru (jak ktoś lubi)

kilka liści bazylii (zamiennie szczypiorku)

 

Przygotowanie:

Dynię obieramy (jeżeli to dynia Hokkaido to nie trzeba jej obierać).

Marchew, pietruszkę, seler,  por – obieramy.

Wszystko kroimy na kawałki.

Do garnka (najlepiej szybkowaru) wlewamy 3 cm wody, a następnie wrzucamy pokrojoną dynię i resztę warzyw. Dusimy wszystko pod przykryciem kilka minut.

W tym czasie kroimy cebulkę w kostkę i podsmażamy na złoty kolor.

Wrzucamy do podduszanych warzyw, dodajemy serek topiony, przyprawy i wszystko miksujemy.

Prażymy słonecznik na patelni.

Pyszna zupa dyniowa na talerzu

Gotowy krem ląduje na talerzach i zostaje posypany słonecznikiem oraz przyozdobiony posiekanym szczypiorkiem lub bazylią.

Namawiamy dzieci by zrobiły zupie oczy, buzię, nos ( naszych akurat nie trzeba namawiać) i wszyscy robimy sobie rodzinna fotkę z lekko przetworzoną jesienną przyjaciółką.

Jak się z nią dogadacie, to może pozwoli Wam się zjeść 🙂

Smacznego i cudnej jesieni życzę, bo do nas właśnie taka powróciła – 20 stopni i słońce.

 

 

 

 

Podobne Posty

  • Beata

    Uwielbiam takie zupy……..dziękuję za przepis

    http://bit.ly/pakietmedyczny

  • Cukromania

    u mnie też dzisiaj zupka z dyni, tyle, że w wersji lekkiej i z ziołami 😀 wyszła bajeczna 😀 Smacznego!

  • Śliczne zdjęcia, gratuluję. Ja zupę z dyni robię podobnie. Dodatkowo dodaję świeży imbir i posypuję uprażonymi pestkami dyni.

  • Pingback: Maria Smith()

Polub nas, bedzie fajnie :)
Polubila(e)s? Kliknij tutaj aby sie wiecej nie wyswietlalo.
Przeczytaj inne:
dziewiętnaście miesięcy naszego synka Kubusia
Sto lat syneczku czyli 19 miesięcy Kubusia

Nasz Kubuś właśnie skończył 19 miesięcy. Aż trudno uwierzyć, jak ten czas pędzi. Jeszcze dotykam myślami chwili gdy przychodził na...

Zamknij