Od kiedy nasze dzieci aktywnie uczestniczą w przygotowaniach do Świąt, na stole muszą pojawić się pyszne ciasteczka wielkanocne. Przepis ma być prosty i szybki w wykonaniu. Gdyż pragnienie dzieci, aby wyciągać słodki lukier i dekorując, oblizywać lepiące paluszki, jest ogromne. Zabawy przy tym co niemiara, a efekt godny królewskiego podniebienia. Nie żałujcie więc chwili i dajcie się skusić 🙂 Składniki na pyszne ciasteczka wielkanocne: – 25 dag miękkiego masła – 25 dag cukru pudru – 45 dag mąki – 1 jajo – sok i starta skórka z jednej cytryny – szczypta soli Wykonanie: – Masło musimy utrzeć z cukrem na pulchną masę. – Ubijamy jajko i dodajemy do masy. – Dalej wszystko ucieramy. – Przesiewamy mąkę i dodajemy ją, niewielkimi porcjami, na przemian ze skórką i sokiem z cytryny, do utartej masy. – Zagniatamy ciasto i tworzymy z niego 1, 2 bądź 3 kulki w zależności, od ilości posiadanych dzieci:) – Kulki wkładamy na godzinę do lodówki. Aby czas oczekiwania się nie dłużył, zapraszamy dzieci do sprzątania łazienki 🙂 Schłodzone ciasto wałkujemy, na oprószonej mąką stolnicy, wyciągamy foremki, radełka itp. i pozostawiamy wszystko w rękach dzieci. Włączamy głośno muzykę, aby nie dochodziły do naszych uszu wydłużone dźwięki w stylu: maaaamooo…, taaatoooo… i pozwalamy sobie na chwilę relaksu. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C i pieczemy. Jeżeli jest to możliwe, przed pieczeniem warto włożyć surowe ciasteczka do lodówki na ok 15 minut. U nas jeszcze nigdy nie było to możliwe, a i tak ciasteczka wyszły przepyszne. Pieczemy około 15 minut. Czekamy aż przestygną i dekorujemy. Można samemu wykonać lukier, bądź posłużyć się dostępnymi gotowcami. Życzymy Pysznych Ciasteczek Wielkanocnych i świetnej zabawy !!! Koniecznie pochwalcie się co pieczecie na Wielkanoc 🙂 Podobne