Jest upalnie, słońce muska nasze twarze i gołe stopy. Zapach lata pobudza nozdrza… albo niekoniecznie. Pada deszcz, 13 stopni i trudno rozeznać, lato to, czy jesień zbyt wczesna… Jakkolwiek by nie było zapraszam was dzisiaj do krainy rozkoszy. Jak byłam dzieckiem, podczas wakacji babcia szybko kręciła w makutrze masło i jajka, dodawała mąkę, szczyptę proszku, cukier wkładała wszystko do lodówki i zanim zdążyliśmy skończyć grę w palanta ( graliście w dzieciństwie?) pachniało już na całym placu rabarbarem i kruszonką. Każdy dostał pokaźny kawałek i nie zmarnowała się ani okruszynka. Czasem szliśmy jeszcze do warzywniaka po mleko i wszyscy popijali z jednej butelki. Chyba wtedy zarazki były nieszkodliwe:) Taki placek z prawdziwym mlekiem można było jeść przez całe wakacje. Przepis jest przedwojenny, babciny;) Wykopany przez moją znajomą, dzięki Magdaleno: – 1/2 kg mąki – 200 g masła – proszek do pieczenia na 1/2 kg mąki – cukier waniliowy – 5 żółtek i 1 całe jajko – 1 szklanka cukru pudru Ze składników zagniatamy ciasto i dzielimy w proporcjach 2/3 do 1/3. Wkładamy do lodówki/zamrażarki. Po godzinie wyciągamy, układamy na malej formie do tarty, dodajemy truskawki oprószone mąką ziemniaczaną a 1/3 ciasta ścieramy natarce i rozsypujemy po wierzchu. Wstawiamy do pieca ( termoobieg 180 st. C) na ok. 40 minut. Pyszne, pachnące, upieczone na złoto, posypujemy cukrem pudrem i na stół, aby po chwili okazało się, że to tylko mrzonka była, bo nawet okrucha na dowód nie uświadczysz. Smacznego! W wersji z rabarbarem, pozostałe białka ubijamy z cukrem jak do bezy i wykładamy na ciasto. To jak? Macie ochotę na babcine ciasto z truskawkami i rabarbarem? Podobne Małgorzata D. Mmmm kusząco i smakowicie wygląda. Pewnie wypróbuję przepis 😀 Agnieszka Jakiel Polecam, bo jest pyszny i prosty w wykonaniu. beata Zapowiada sie pysznie. Agnieszka Jakiel Batko spróbuj, bo naprawdę warte grzechu:) Ciążowe Zachcianki Robiłam ostatnio podobne z samym rabarbarem. Pycha! Agnieszka Jakiel Poparte takim autorytetem musi być doskonałe 🙂 Budująca Mama Ostatnio mi słodkie nie wychodzi, ale może takie zagniatane da radę? Agnieszka Jakiel Takie zawsze się udaje i to jest jedna z wielu mocnych stron tego ciasta:) Ilona Wspaniała wstępna podróż do krainy dzieciństwa 🙂 A ciasto wygląda apetycznie i bardzo kusi. Postawię sobie nowe zadanie i spróbuję zrobić 🙂 Pozdrawiam cieplutko i zapraszam do mnie 🙂 Agnieszka Jakiel Udaje się w 100% nawet tym, którzy przypalają herbatę:) Co do dzieciństwa, długo mogłabym tak opowiadać… Paulina Kwiatkowska Mmmm, z wielką ochotą przekąsiłabym większy kawałek tego ciacha:) Agnieszka Jakiel Paulina, no to wrzucaj do pieca i chwal się sukcesem:) Kiti Truskawki i rabarbar to moje ulubione połączenie <3 Agnieszka Jakiel Oj tak, nasze też oprócz ciasta uwielbiamy kompot z tych specjałów 🙂 Beata Brakuje mi takich ciast w Göteborgu http://bit.ly/pakietmedyczny Pingback: Maria Smith() Pingback: Melanie Bowen() Pingback: mortgage payment calculator() Pingback: vacant land for sale squamish bc() Pingback: mortgage broker() Pingback: auoqjwfn() Pingback: how long is viagra effective for() Pingback: waar koop je goede viagra() Pingback: zithromax side effects how long do they last() Pingback: cialis prices() Pingback: viagra commercial() Pingback: comprar viagra() Pingback: essay writing service reddit() Pingback: what should i write about for my research paper() Pingback: i don't know what to write my college essay on() Pingback: help me organize my critical analysis essay() Pingback: ethics and business essay()