Kiedy zbliża się maj i złociste główki mniszka lekarskiego rozścielają słoneczne dywany przed nadchodzącym latem, warto się pochylić, zbierać pełnymi garściami i zamknąć w słojach nadzwyczaj zdrowe pyłki tych pospolitych roślin.

Jak to zrobić?

Nic prostszego. Zanim jednak zaczniemy przygodę z mleczem, warto uzbroić się w rękawiczki i spory arkusz białego papieru. Mniszek należy zbierać z dala od cywilizacji, aby był jak najmniej zanieczyszczony spalinami.

Składniki na miód z Mniszka Lekarskiego:

– 500 główek Mniszka

– 1 litr wody

– 1 kg cukru

– 2-3 cytryny

Jak przygotować miód z Mniszka Lekarskiego

Kiedy posiadamy już pokaźną liczbę mniszkowych główek, rozkładamy biały arkusz papieru, bądź stare prześcieradło (Sok z mniszka pozostawia bardzo trudne do usunięcia plamy. Zatem nie warto eksperymentować z obrusami, czy prześcieradłami, które chcielibyśmy jeszcze użyć. Pamiętacie z dzieciństwa, jak wyglądały ręce po pleceniu wianków? 🙂 ) Rozsypujemy na nim główki i pozostawiamy na około godzinę. Dodam, że u nas to jest godzina, w której dzieci z wlepionymi w mniszki oczyma, obserwują wędrówki małych, czarnych robaczków, budując im tory przeszkód z patyków i listków.

Oczyszczone mniszki zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. Następnie nakrywamy garnek ściereczką bądź gazą i odstawimy na 24 godziny. Po tym czasie odcedzamy wywar, a kwiaty odciskamy przez gazę, aby wypłynęły z nich wszystkie wspaniałości. Uprzedzam, że zapach nie jest zachwycający, ale tylko na razie. Do wywaru dodajemy wyciśnięty z cytryn sok oraz cukier. Wszystko mieszamy i gotujemy przez około 2-3 godziny, bez przykrycia, do momentu uzyskania przez nasz specyfik gęstej konsystencji. Gotowy miód przelewamy do wyparzonych słoiczków lub butelek.

Z takiej porcji wychodzi około 6-7 „dżemowych ” słoiczków. Jest przepyszny, pachnący i baaaardzo zdrowy .

Co zawiera i na co stosować miód z Mniszka Lekarskiego?

– bogactwo witamin z grupy A, C i D świetnie wzmacnia naszą odporność, łagodzi kaszel i wspomaga funkcjonowanie układu kostnego

– witaminy z grupy B – bardzo korzystnie wpływają układ nerwowy i pomagają wątrobie w usuwaniu toksyn z organizmu

– potas, magnez, żelazo i krzem – wspomagają pracę układu odpornościowego i pokarmowego

– bardzo liczne garbniki- działają przeciwzapalnie, przeciwświądowo oraz posiadają właściwości bakteriobójcze, co przyczynia się do zwalczania np. infekcji gardła czy nosa

– flawonoidy – opóźniają procesy starzenia i zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych oraz układu krążenia

– triterpeny – wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi poprzez zmniejszanie skurczów naczyń krwionośnych. Posiadają również działanie przeciwbólowe, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne oraz detoksykacyjne

– asparagina- pobudza nasze procesy myślowe

– inulina- jako błonnik nietrawiony przez nasze enzymy – chroni jelita przed infekcjami, obniża poziom cukru we krwi, wzmacnia układ odpornościowy

– kwas krzemowy – przyspiesza gojenie ran i poprawia wygląd skóry

– kwasy polifenolowe- hamują wchłanianie cukrów, działają przeciwmiażdżycowo, poprawiają przemianę materii, posiadają właściwości przeciwgorączkowe i przeciwreumatyczne

Nie wyobrażam sobie naszej domowej apteczki bez tego Płynnego Złota. Dodajemy go do herbaty, lemoniady, smarujemy naleśniki, a w okresie przeziębień stosujemy profilaktycznie 1 łyżkę dziennie po śniadaniu, aby zapobiegać infekcjom. Dzieci go uwielbiają.

Na koniec mała ciekawostka warta uwagi 🙂

W XVIII-wiecznym kalendarzu opisana została historia niejakiego pana Rosolskiego, przystojnego męża niezbyt urodziwej, acz bogatej kobiety. Pan ów znany był ze słabości do wiejskich piękności, żona więc stale kazała go śledzić. Z ulgą przyjęła fakt, że pewnego lata małżonka ogarnęła całkowita niemoc i stracił zainteresowanie płcią przeciwną. Radość jednak trwała krótko, bo już jesienią w pana Rosolskiego wstąpiły nowe siły. Służąca doniosła, że dzieje się tak za sprawą pewnego napitku od miejscowej znachorki. Podejrzała nawet, jak baba korzonki jakiegoś kwiatka w spirytusie namacza, a potem ten spirytus za lek panu służy. Śledztwo wykazało, iż chodzi o pospolicie wszędzie rosnący chwast – mniszek lekarski. Oburzona jejmość Rosolska kazała natychmiast pozbyć się obmierzłego zielska, zatrudniając przy tej robocie nawet pokojówki. Nie wiedziała, że z mniszkiem jeszcze żaden ogrodnik nie wygrał i że można go znaleźć wszędzie – na poboczach dróg, łąkach, trawnikach. Ale wieść o jej akcji rozniosła się szeroko i wśród męskiej części okolicznej szlachty nastała nagle moda na poranne wypady w plener, skąd panowie wracali z korzonkami obiecującej rozkosze cielesne roślinki. Jak to wpłynęło na ich potencję i liczbę nieślubnych dzieci w tamtejszym powiecie, historia milczy. ( Zapożyczone z magazynu „Natura i Ty”)

Może zatem dla Panów lepsze grzane piwo z sokiem ?

 

Zapraszam również po przepis na syrop z pędów sosny

 

.

 

Podobne Posty

  • Pingback: Domowe sposoby na grypę i przeziębienie()

  • oli-vka

    Czy jest tam jeszcze jakakolwiek zawartość witamin po godzinie gotowania???

    • Największe straty podczas gotowania mamy w witaminie C, dlatego ja już do podawanego syropu wciskam np. cytrynę.

      • Ana

        Czy zwykły cukier mozna zastąpić np brzozowym (ksylitolem)?

  • Ewa Korczyńska

    W przypadku tego „miodu” nie o wit.C chodzi przede wszystkim. Nie trudno ją uzupełnić na wiele sposobów, w tym „miodku” przede wszystkim są pyłki kwiatowe wskazane przy wszelkich kobiecych niedomogach. Moim problemem jest niestety cukier(borykam się z cukrzycą od wielu lat) alei tak będę go produkować dla nie cukrzycowej rodzinki! 🙂

  • Jaroslaw Krol

    Mniszek lekarski i mlecz to dwie różne rośliny, chociaż na mniszek popularnie mówi się mlecz.

  • Anika

    No i zrobiony z 2 kilo kwiatow. Jest pyszny 😉

  • Katarzyna

    Witaj, to świetny przepis i dziś będę robic , ale mam pytanie, ponieważ u mnie w domu brak cukru (nie używamy do niczego) , to czy mogę zastąpić cukier miodem (ile?) , lub ksylitolem , choć ten w takiej ilości może powodować przeczyszczanie 🙂 .

  • Kinga

    No właśnie, dołączam do pytania. Czego można użyć zamiast cukru?

    • Jak najbardziej można użyć ksylitolu, w ubiegłym roku tak robiliśmy. Co do stewii nie mam doświadczenia, ale raczej też powinna dobrze zakonserwować. Pozdrawiam

  • marteckam

    czy słoiczki zagotować? jak długo mogą stać w temp. ok 13-15 stopni?

    • Ja nie gotuję. Trzymam w chłodnej piwniczce więc nie mam doświadczenia co do przechowywania w wyższej temperaturze.

  • Sandra

    Trzeba zagotować słoiki?

  • Groszekk

    A jeśli te mniszki trzymam ze 2 dni, to już się nie nadają??? Bardzo prosze o odpowiedź.
    Pozdrawiam

  • serio tyle wyjdzie miodku? Bo coś mało tego płynu mam 😀

    • marteckam

      mi wyszło mniej a gotowałam krócej troszkę 😉

      • Mace rację zagalopowałam się, ja miałam w tym roku 2,5 tys główek i wyszło mi 12 słoików po drzemie plus jeden litrowy. A ile Wam wyszło z jednej porcji?

        • marteckam

          mi wyszły 3 dżemowe i troszkę ponad 2 małe po koncentracie pomidorowym

      • Gotowałam 1.5 godz, jest jak mordoklejka. 2 słoiki takie średnie wyszły. Pyszny ale sklejka modreczkę haha

  • Piotr

    PYTANIE…. czym zastąpić cukier zachowując właściwości i konsystencję?

  • Rafał

    Oj, piwo to nie bardzo 🙂 Piwo to estrogeny zawarte w chmielu więc mężczyznom raczej nie służy jeśli chodzi o wspomniane w cytacie „rozkosze cielesne”. Idzie zima, więc miodek akurat – na jesienną pluchę. Mój przepis na niego tutaj: http://www.ziolaiprzyprawy.info/2009/04/21/ziola/mlecz-mniszek-lekarski-jak-zrobic-przepis-syrop-miod/
    A przy okazji zbierania (w maju) kwiatostanów, polecam także młode listki – to przyrządzania jak szpinak (albo na surowo).
    Pozdrowienia
    Rafał

  • spodziewajka

    Najlepszy na chore gardło, katar i osłabienie! Polecam:)

    http://tiny.pl/gw1fc

  • Pingback: Parenting Konkursy | Anakku Harapanku Dunia Akhiratku()

  • Mirek

    Proszę o udzielenie informacji ilulitrowy garnek wystarczy np na 500 mniszkowych główek? Nie wiem czy posiadam odpowiednio duży.

  • Mirek

    Witam. Proszę o udzielenie informacji ilu litrowy garnek jest adekwatny i wystarczający na 500 mniszkowych główek? Nie wiem czy posiadam odpowiednio duży. Jeśli chciałbym przygotować z 1000 główek, to czy garnek powinien być dwa razy większy? Z góry dziękuję za odpowiedź.

  • Henryk Bagiński

    2500 kwiatków wygotowane i przelane do słoiczków. Po odparowaniu wyszło 6,5 litra pyszności;;;)))

    • agnik513

      Jak Pan to zrobił, że wyszło aż 6,5 litra? Na 2500 kwiatów wg przepisu powinno być 5 litrów wody, a przecież to jeszcze odparowuje. To jakiś inny przepis?

      • Henryk Bagiński

        Proszę Pani 5 litrów wody i 5 kg cukru i sok z 10 cytryn to jest trochę tego, a odparowało ponad 1,5 litra. Jest jak na mój gust dość gęsty.

        • Henryk Bagiński

          Jutro jedziemy uzbierać następną taką porcję kwiatków.

Polub nas, bedzie fajnie :)
Polubila(e)s? Kliknij tutaj aby sie wiecej nie wyswietlalo.
Przeczytaj inne:
krowa karmi dziecko piersią
Nie chcę karmić piersią! Kupię krowę od Chińczyka

  “Śniła mi się wielka rzeka, wielka rzeka pełna mleka, aż po samo dno…” Tak pewnie co rano mógłby wyrecytować niejeden maluch. Ale...

Zamknij